Parlament de M. Carmen Porro a l’acte de presentació com a candidata a alcaldessa del PSC a Montcada i Reixac 26/04/2015

Parlament de M. Carmen Porro a l’acte de presentació com a candidata a alcaldessa del PSC a Montcada i Reixac 26/04/2015

Discurs de M. Carmen Porro durant l’acte de presentació que es va realitzar diumenge 26 d’abril al Kursaal amb la presència de Miquel Iceta, primer secretari del PSC.

Veure galeria d’imatges »

Moltes gràcies, Miquel. Compañeros y compañeras, amics de la federació i dels municipis veïns. Moltes gràcies per acompanyar-nos.

Mireu, normalment, els agraïments, a l’inici d’un míting o d’un discurs, són una simple formalitat. Es diu perquè toca. Però avui NO és així. L’agraïment pel vostre acompanyament és més sincer que mai. M’explico.

Sabeu que els socialistes hem passat millors moments. Especialment a Montcada. Aquí, la lluita ha de ser doble. Ens hem de refer de dues crisis.

En primer lloc, hem de donar-ho tot perquè el PSC recuperi el seu paper central en la política catalana. Això ho hem d’aconseguir des dels municipis, una altra vegada. Sempre ho hem fet així. Des de l’esquerra, amb un paper central. Allunyats dels extrems.

Nosotros recibimos por todos lados porque somos los mejores representantes de la complejidad del país. Porqué nos resistimos a convertirnos al independentismo, pero tampoco estamos a favor de la recentralización ni del maltrato a Catalunya. Nosotros somos catalanes, pero reivindicamos una relación fraternal con España. Aquí, en Montcara i Reixac, somos muchos los que tenemos el origen en el resto del Estado. Mis padres eran extremeños, me siento orgullosa de ellos. Yo nací aquí, en Can Sant Joan, pero el vínculo emocional con la tierra de origen es fuerte y persiste.

Sin embargo, nosotros vivimos en Montcada i Reixac. Somos tan catalanes como cualquiera. Y si alguien menosprecia a los catalanes, también nos menosprecia a nosotros. Estamos hartos de la ignorancia y del incumplimiento de los compromisos del Gobierno de Mariano Rajoy. Ya son siete años de incumplimiento del soterrament. Esto compete al Gobierno del PP y de Mariano Rajoy. Gente de derechas, sin palabra, que nos desprecia con mentiras, sin escrúpulos.

No somos de los unos ni de los otros. Ni del PP que nos desprecia ni de los independentistas que quieren romper los lazos históricos, familiares y emocionales con el resto de España. Por cierto, estos son los mismos que nos quitan las urgencias y nos niegan el hospital y el nuevo instituto.

Nos atacan porque permanecemos en el centro. Porque representamos un espacio político dedicado a la convivencia, al respeto y a la tolerancia. Esta ha sido y es nuestra seña de identidad. Y os agradezco que, en momentos difíciles, me acompañéis para defender estos valores socialistas.

Al principi de tot, deia que ens hem de refer de dues crisis que afecten especialment els socialistes. Les coses s’han de dir pel seu nom. Vosaltres ja sabeu que a Montcada hem viscut una segona crisi. Una crisi que ha acabat amb un canvi a l’alcaldia. No m’hi vull entretenir, perquè ja n’hem parlat abastament. Però sí que em sento obligada a fer-hi una petita referència.

 • La bona fe no exclou la responsabilitat.
 • Heu de saber que els partits NO poden obligar ningú a renunciar a l’acta de regidor. Aquesta és una decisió individual. Per tant, nosaltres no podíem fer res més per abreviar el procés.
 • De tot això, n’hem de prendre nota. Hem de fer autocrítica i cal que demanem excuses.

I, per matar el tema, una última cosa. Em comprometo, davant de tots vosaltres, a actuar amb fermesa i tolerància zero contra totes les conductes que siguin poc honestes. I subratllo això de “poc honestes”. El respecte de la Llei és d’obligat compliment per tothom. Però la tolerància zero que ens demaneu ens insta a anar més enllà. Hi ha coses que són legals, però que NO són honestes. Aquestes, tampoc les admetré, per descomptat. És una condició sine qua non per a totes les persones que vulguin estar vinculades a aquesta agrupació, al grup municipal socialista i al govern d’aquest municipi.

És per això que us estic francament agraïda. Perquè el més fàcil era quedar-se a casa. Esperar i veure. En canvi, avui ens reunim per marcar múscul. Perquè l’orgull de pertànyer al partit dels socialistes està molt per sobre de les pedres amb què hem ensopegat. I perquè, efectivament, l’èxit consisteix en aixecar-se de nou.

Avui ens aixequem, ens reconeixem, ens retrobem i agafem trempera. Força per fer-ho MÉS I MILLOR.

Donem la cara, admetem els errors i fem autocrítica. D’acord. Però també tenim molts motius per estar satisfets. Seria molt injust que tots aquests motius quedessin emmascarats, oblidats i condemnats a l’ostracisme. Com deia aquell, “no estamos tan mal”.

Recordeu l’última vegada que els ciutadans vam anar a votar. Va ser per les eleccions europees. Sabeu qui va guanyar aquestes eleccions? A Montcada vam guanyar els socialistes. Nosaltres vam ser una de les ciutats que va resistir. I ho farem de nou. Ho aconseguirem una altra vegada. Perquè tota la feina que hem fet NO ha estat en va.

Durant aquest mandat hem hagut de fer política en majúscules. Això vol dir prioritzar. Ja sabeu quin és el context econòmic. Un temps de cinturons estrets. Com als ajuntaments de tots els colors i de totes les mides. Amb la caixa mig buida, no n’hi ha hagut per a grans projectes. No n’hem tingut cap dubte. Havíem de destinar els calés a les coses que fan la vida MENYS difícil. A acompanyar els veïns més desemparats del nostre poble. A suportar l’estretor dels nostres dies. Petites coses, sí. Política quasi d’emergència…

Per exemple, en plena crisi, hem ampliat la xarxa pública d’escoles bressol. La Generalitat ens deu més de mig milió d’euros que hem pagat nosaltres. Ho hem pagat perquè cap infant es quedi sense plaça. També hem augmentat els diners destinats a l’atenció social i hem aprovat el pagament de la seguretat social dels primers mesos als autònoms que es donin d’alta. Només són alguns exemples.

Quiero reivindicar el trabajo en equipo de nuestro grupo municipal. También debo reconocer la colaboración con nuestros socios de gobierno de CiU y su papel en todas las metas que hemos conseguido.

Y, por supuesto, debemos reconocer y valorar la iniciativa de la sociedad civil, dedicada a la reivindicación y a la defensa del bien común. Las asociaciones de vecinos, de voluntariado, la Plataforma de Afectados por la Hipoteca o la Plataforma pro Soterrament Total… Nosotros queremos ser los mejores representantes de la sociedad civil. Nuestra forma de ejercer el liderazgo consiste en escuchar e incorporar las reivindicaciones de los vecinos a nuestro programa de actuación municipal.  

Hi ha projectes, equipaments i serveis que tampoc depenen de nosaltres, però que NO podem assumir des d’un ajuntament de les dimensions de Montcada i Reixac. És per això que la nostra acció de govern inclou l’exigència de:

 • El nou Institut Montserrat Miró
 • l’Hospital Ernest Lluch
 • la reobertura de les urgències nocturnes
 • i, per descomptat, el soterrament

No deixarem de reclamar-ho. NO volem privilegis. Volem justícia.

A més de tot això, la llista és llarga. Hem resumit algunes de les accions del govern municipal en el vídeo que veureu a continuació. Són petits gestos, per a grans compromisos.

Ara, m’agradaria demanar-vos a tots els que formeu part de l’equip de campanya i de la candidatura, que pugeu aquí dalt i que m’acompanyeu. A tots vosaltres us vull agrair la dedicació i el sacrifici per al projecte socialista per Montcada i Reixac.

Con un equipo así… ¿quién no podría, cómo no podría yo, sentirme más fuerte y más capacitada  para presentarme como candidata a la alcaldía? Los presentaremos más detalladamente y de forma individual el próximo Lunes 4 en la Agrupación, pero hoy quería que ya os empezasen a sonar las caras de todos y todas.

Como dijo el recientemente fallecido Eduardo Galeano: “Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, puede cambiar el mundo”. Pues bien… Todas estas personas tienen ganas de hacer cosas grandes para Montcada i Reixac.

Aquest és un equip de futur. Amb aquesta gent, hem de fer moltes coses. Tenim el municipi al cap, i sabem què volem. Us convido a tots a llegir el programa.

 • Crearem una oficina tècnica del soterrament. Un instrument que ens ajudi a mantenir viva la demanda, que actuï davant del Parlament i del Congrés i que faci el seguiment de tot allò que hi estigui relacionat.

Aquests dies he tingut contacte amb gent que no és de Montcada. Persones que queden desconcertades perquè senten el trens que passen a tota hora, que es queden encallades als passos a nivell, que queden desorientades quan es mouen per la ciutat. És per això que també, des d’aquí, convido la ministra de Foment, la Sra. Ana Pastor, a venir a passar uns dies a casa nostra. Si cal, l’agrupació local del PSC li pagarà l’allotjament. Aquesta setmana li enviarem una carta amb la invitació formal. Potser així NO caldrà que destinem recursos municipals a mantenir aquesta oficina.

Però la nostra principal preocupació és l’atur. Farem tot el que estigui a les nostres mans per a la creació d’ocupació. Concreto:

 • Oferirem els solars industrials a les fires internacionals
 • Crearem un viver d’empreses, perquè les iniciatives econòmiques tinguin el suport econòmic necessari durant la seva arrencada
 • Durant els primers mesos, pagarem la seguretat social dels autònoms que aposten per l’auto-ocupació
 • També proposem avantatges econòmics per les empreses que creïn nous llocs de treball
 • I posarem en contacte tota l’oferta i la demanda laboral vinculada a Montcada amb un nou portal dedicat al foment de l’ocupació

El nostre programa electoral fa especial èmfasi en les polítiques mediambientals.

 • Exigirem l’enduriment de la normativa d’emissions davant la Generalitat, l’Estat i la Comissió Europea. Miquel, necessitarem la teva complicitat.
 • Serem vigilants amb el compliment de la normativa actual, especialment a l’entorn de la cimentera Lafarge.
 • Aplicarem tolerància zero contra els abocaments il·legals.
 • I declararem els espais rurals del terme municipal de Montcada com a zones d’interès mediambiental.

Insistim amb els bancs. Si tenen pisos, que els posin a lloguer. Si no, NO ens tremolarà el pols. Ho torno a dir, els podem sancionar amb multes de fins a 250.000 euros. Això també forma part del nostre programa electoral.

Igual que amb els pisos, crearem una borsa de locals comercials a un preu assequible. Aquesta és una altra mesura per a la creació de riquesa.

I l’ajuda a les famílies. Potser amb accions senzilles, sí, però efectives. Tots vostès saben el dineral que els costen els llibres que han de comprar per cada criatura a principis del curs escolar. Una autèntica barbaritat. Doncs nosaltres crearem un banc públic per a la reutilització dels llibres de text i de material escolar.

Es por todo esto, y por lo que dejo en el tintero, por lo que nos encontramos hoy aquí. Vamos a librar la batalla de este año 2015: la batalla por el gobierno de nuestra ciudad. Una batalla que, sabéis todos, ya está siendo desde hace meses más disputada que nunca.

Voy acabando, pero hoy, que estamos todos juntos, quiero presentaros el espot de campaña. Un espot que insiste en nuestros principios de solidaridad y fraternidad. En el “seny i la ruxa”. En el buen rollo y en la energía necesaria para conseguirlo. Espero que os guste.

Con tesón y trabajo, podemos conseguirlo. A por ello, lo tenemos a nuestro alcance! Sólo un mes más de trabajo!

Companyes i companys, ningú ens regalarà res, però tot està per fer, i tot és possible. A guanyar! Moltes gràcies!