L’Ajuntament portarà l’Estat als tribunals per l’ incompliment dels acords del soterrament

L’Ajuntament portarà l’Estat als tribunals per l’ incompliment dels acords del soterrament

El govern municipal esgotarà “totes les vies judicials” per forçar l’inici de les obres

L’executiu liderat pel PSC considera que ara és el moment cabdal pels termes fixats als acords del 2007 . L’alcaldessa accidental, M. Carmen Porro, ha anunciat que l’Ajuntament comença els tràmits necessaris per portar l’Estat i Adif davant la justícia. “Estem tips de vuit anys d’incompliments, de dilacions i de compromisos passats per aigua”, admet Porro. L’alcaldessa accidental, que també és la portaveu del Grup Municipal del PSC, recorda que tant l’Ajuntament com la “Plataforma Tracte Just, Soterrament Total!” defensen la “vigència” dels acords entre l’Estat, la Generalitat i Montcada i Reixac. El document que totes les parts van pactar i signar el 2007 establia que les obres de soterrament es farien coincidint amb les de la LAV. En canvi, la construcció del pou de ventilació ja està pràcticament acabada i l’Estat manté el soterrament ajornat des de fa vuit anys.

Pou de ventilació

L’alcaldessa accidental s’ha referit a la denúncia en la seva intervenció al segon acte d’Homenatge a les Víctimes del Tren. Porro ha remarcat que el procés judicial és l’”últim recurs” després de vuit anys de “falses promeses”, cartes, reunions, trucades i manifestacions. És per això que l’homenatge a les 160 víctimes de les vies és, alhora, un acte “reivindicatiu”, afegeix. Porro també he subratllat l’agraïment a la Plataforma pel seu “esforç i sacrifici”, per la seva “constància” per explicar que les vies són “una hipoteca per al futur” de Montcada i Reixac. Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma, Ramon Bueno, ha expressat la “ràbia i frustració pel descarat incompliment dels compromisos sobre el soterrament per part de Foment i d’Adif”. L’homenatge ha comptat amb un duet que ha interpretat l’Ave María en directe, un pilar de dol a càrrec de la Colla Castellera de Montcada i Reixac i tres salves d’honor amb coets dels Dracs i Diables de Can Sant Joan. Al llarg de l’acte, també s’han enlairat 160 globus blancs, un per cada víctima, i els veïns i veïnes han participat en una ofrena floral col·lectiva, amb clavells blancs, a l’escultura de Gabriel Ruiz situada a la Cruïlla del Soterrament.

acte-homenatge-victimes

Miquel Iceta i Pedro Sánchez donen suport a la Plataforma

Els màxims responsables del PSC i del PSOE s’han compromès amb la reivindicació de la Plataforma “Tracte Just, Soterrament Total!”. L’agrupació de Montcada i Reixac ha treballat de valent per aconseguir aquest gest tant per part del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. En les imatges recollides per aquesta revista, tots dos posen amb un rètol on s’hi pot llegir “soterrament total, ara”. Tal com explica la secretària de Moviments Socials de l’agrupació local de Montcada i Reixac, Lupe Lorenzana, Iceta i Sánchez “van acceptar la proposta de seguida”. Lorenzana recorda que el primer secretari i el secretari general dels socialistes són “els únics líders d’un partit català i espanyol que s’han posicionat” en defensa dels postulats de la “Plataforma Tracte Just, Soterrament Total!”. Les fotografies, disparades en un míting i a la seu del carrer de Nicaragua, demostren que els socialistes de Montcada han “implicat tot el partit per aconseguir que el soterrament de les vies es faci realitat”, afegeix.

Miquel Iceta dóna suport al soterrament total immediat.

destacat psanchez soterrament

Cap pas enrere

L’agrupació local dels socialistes ha aprofitat les primeres “Jornades per al soterrament” per fer públic un manifest que reitera el compromís del partit amb la reivindicació de la “Plataforma Tracte Just, Soterrament Total!”. El document recorda que Montcada és “el municipi amb més metres lineals d’infraestructures supramunicipals per ciutadà” i que això comporta l’”esquarterament” del municipi. Segons el partit, aquest ha estat un “peatge” per al “desenvolupament del territori i la dinamització de l’economia”. És per això que els socialistes exigeixen a l’Estat que reconegui aquest greuge i que el compensi amb el soterrament, tal com està pactat des del 2007.  El manifest assegura que es tracta d’un “deute” que s’ha de saldar. Per al PSC, el soterrament és l’única manera de “reparar la injustícia”. I per si algú dubta de la fermesa d’aquesta posició, el document ho deixa ben clar: “No acceptarem cap pas enrere ni cap alternativa”.

Tant el manifest com el suport d’Iceta i Sánchez s’han fet públics coincidint amb les I Jornades del Soterrament, que han tingut lloc entre els dies 3 i 5 de maig. Han estat un conjunt d’activitats organitzades per l’Ajuntament i la “Plataforma Tracte Just, Soterrament Total!”. L’acte central d’aquestes jornades ha estat el segon homenatge a les víctimes de les vies, que ha tingut lloc a la Cruïlla del Soterrament. Les jornades també han inclòs una taula rodona amb representants dels partits polítics i amb la inauguració d’una exposició titulada “El soterrament a Montcada i Reixac”, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *